RSS-linkki
Kokousasiat:https://dynastyjulkaisu.lemi.fi:443/cgi/DREQUEST.PHP?page=rss/meetingitems&show=30
Kokoukset:
https://dynastyjulkaisu.lemi.fi:443/cgi/DREQUEST.PHP?page=rss/meetings&show=30
Kunnanhallitus
Pöytäkirja 10.02.2025/Pykälä 34
Edellinen asia | Seuraava asia | ![]() ![]() |
Valtuustoaloite kotimaisesta ja turvallisesta kouluruuasta
Kunnanhallitus 10.02.2025 § 34
23/12.00.00/2025
Valmistelija Hallinnon asiantuntija Julia Hyrkkänen
Hallintosäännön 122 §:n mukaan kokouskutsussa mainittujen asioiden käsittelyn jälkeen valtuustoryhmällä ja valtuutetulla on oikeus tehdä kirjallisia aloitteita kunnan toimintaa ja hallintoa koskevissa asioissa.
Lemin keskustan valtuustoryhmä jätti puheenjohtajalle alla mainitun valtuustoaloitteen, joka lähetetään sitä enempää käsittelemättä kunnanhallituksen valmisteltavaksi.
Valtuustoaloite kotimaisesta ja turvallisesta kouluruuasta / Lemin keskustan valtuustoryhmä:
Koululaisten ruokailua - niin valmistusta, määrää kuin monipuolisuuttakin - ohjaavat toisiaan kumoavat tutkimukset, ajan trendit ja raha.
Olemme lukeneet tiedotusvälineistä kannanottoja, joissa varoitetaan punaisen lihan käytöstä, mikä taas kumotaan väittämällä vaaleaa lihaa haitallisemmaksi sekä terveydellisistä syistä että ympäristönäkökulmasta. Kuluttajat ovat syystäkin ymmällään tiedon virrasta. Ajallisesti lihan käytön vaarallisuudesta varoitetaan ennen juhlapyhiä, joihin perinteittemme mukaan kuuluu usein liha-ateria eri muodoissaan.
Lemillä saa hyvää ja monipuolista kouluruokaa. Ajan trendien mukaan joitakin raaka-aineita pyritään muuttamaan, ja niillä korvataan lihaa. Tässä on vaarana, että nuoret eivät saa mielestään riittävän maittavaa kouluateriaa. On myös havaittavissa, että tämän takia oppilaat korvaavat sen haitallisemmilla itse hankituilla välipaloilla. On siis valmistettava aidoista kotimaisista ja lähellä tuotetuista raaka-aineista maittavampia aterioita, jotta oppilaat saavat lakisääteisen päivittäisen kouluruokansa.
Esimerkkinä korvaavasta raaka-aineesta on soija, jota ei Suomessa viljellä. Soijan jalostukseen ja viljelyyn liittyy terveellisen ravinnon, ympäristön, ilmaston ja työvoiman kannalta riskitekijöitä etenkin yleismaailmallisessa mielessä. Soijan lajikejalostuksessa käytetään muuntogeenejä, ja viljelytiede tuntee sen esimerkkinä glyfosaatin epätavallisesta
käytöstä kasvinsuojelussa. Mielestämme soijalla ei pidä korvata kouluruoassa lähellä tuotettua, kotimaista puhdasta lihaa.
Ymmärrämme kyllä, että raha voi olla ratkaiseva tekijä hankinnoissa. Koulussa oppilaiden ruokakasvatus pitäisi kuitenkin lähteä terveellisyys edellä. Terveellisyyteen ja koulupäivän jaksamiseen tähtää myös lokakuussa oppilaskunnan jättämä aloite välipalasta. Aloitteessa esitetään myös vaihtoehtona maksullista välipalaa, joka on tälläkin hetkellä mahdollista ainakin Lappeenrannassa. Molemmat vaihtoehdot ovat ehdottomasti tutkimisen arvoisia ja esitämmekin tätä tehtäväksi kunnan molemmissa kouluissa.
Esittelijä vt. Kunnanjohtaja Tommy Vesterlund
Päätösehdotus Kunnanhallitus päättää lähettää aloitteen teknisen lautakunnan käsittelyyn.
Päätös Päätösehdotus hyväksyttiin.
Edellinen asia | Seuraava asia | ![]() ![]() |